Waar u aan boord van uw charterschip rekening mee moet houden bij het manoeuvreren in havens, in de ligplaats, aan een steiger of in een sluis aan moet denken is dat u eerst bedenkt wat het schip moet gaan doen en het stuur in die positie zet en dan pas gas geeft. Dan reageert het schip namelijk direct op de stand van het roer (het water wordt meteen onder een hoek weggeduwd waardoor het schip gaat draaien). Doet u het andersom, dus eerst gasgeven en dan draaien, dan is het schip al x meter verder voordat het gaat draaien en dan is het waarschijnlijk al te laat.

Eerst sturen, dan gas geven

U bent gewend om in een auto of ander voertuig op de weg te rijden. U stuurt, de auto reageert meteen. De neus van de auto beweegt precies waar u hem hebben wilt. U remt, de auto staat meteen stil en u zet ‘m op de handrem en de auto gaat niet meer van zijn plek…
Dat is op het water iets anders…

Op het water heeft u te maken met stroming, wind en golven die er voor zorgen dat het schip nooit helemaal stil ligt. Om maar helemaal niet te spreken van de handrem 😊. Waar u aan boord van uw charterschip rekening mee moet houden bij het manoeuvreren in havens, in de ligplaats, aan een steiger of in een sluis aan moet denken is dat u eerst bedenkt wat het schip moet gaan doen en het stuur in die positie zet en dan pas gas geeft. Dan reageert het schip namelijk direct op de stand van het roer (het water wordt meteen onder een hoek weggeduwd waardoor het schip gaat draaien). Doet u het andersom, dus eerst gasgeven en dan draaien, dan is het schip al x meter verder voordat het gaat draaien en dan is het waarschijnlijk al te laat.

Anderzijds moet u er ook voor zorgen dat u altijd weet in welke stand het stuurwiel en dus het roer staat. Wilt u rechtuit wegvaren maar heeft u het roer vol naar stuurboord staan? Dan zal het schip bij het gasgeven al meteen naar rechts bewegen.  

Hoe staat mijn roer?

Bij de meeste jachten zit in de displays een (digitale) roerstandaanwijzer. De rode en groene balken geven de stand van het roer aan. Rood: het stuur is naar bakboord gedraaid en het roer staat x graden naar bakboord; groen het stuur is naar stuurboord gedraaid en het roer staat x graden naar stuurboord.

Heet uw schip geen roerstandaanwijzer? Dan kunt u de positie zelf bepalen door eerst het stuur volledig naar links te draaien. Draai dan het stuur volledig naar rechts en tel het aantal omwentelingen. Draai daarna de helft daarvan terug naar links. Het stuur en het roer staan nu (ongeveer) recht/neutraal. 

Voorbeeld: Wegvaren bij een kade of langs een sluismuur

Als u met uw stuurboordzijde langs een kade, steiger of sluismuur ligt, kunt u niet wegvaren met het roer naar bakboord gedraaid. Het schip zal meteen beginnen te draaien en de achterzijde van het schip zal uitslaan naar rechts, waarschijnlijk tegen de kade/steiger.

Wanneer u een boeg- en hekschroef heeft, kunt u het schip van de kade wegduwen door beide schroeven naar bakboord te laten draaien. Het schip gaat nu dwars naar links van de kade af en daarna kunt u gas naar voren geven om weg te varen.

Een andere optie wanneer u alleen een boegschroef heeft is door het roer eerst naar stuurboord te draaien (maar nog GEEN gas geven). Dan de boegschroef even naar links laten gaan (let op de achterzijde van het schip) en daarna de gashandle naar voren te duwen. De boegschroef heeft de voorzijde van uw schip van de kade weggeduwd. Door daarna pas gas te geven, corrigeert het schip zich vanzelf doordat het roer naar rechts staat. Wellicht dat u dit 'truckje' nog een keer moet doen om ver genoeg van de kade af te komen.

Let wel: bij sterke wind of stroming kan het zijn dat deze methode niet werkt. Daarover later meer.

Downloads

Charter brochure 2024

Linssen Boating Holidays brochure 2024

   

Newsletter

Linssen Boating Holidays countries

The NetherlandsThe Netherlands

07 Feb, 2016

Super User
Charter a Linssen canal boat in the Netherlands. Your can rent a motor yacht from LBH in different locations: Friesland, Zeeland and North Holland.
Read More
BelgiumBelgium

07 Feb, 2016

Super User
Cruise the rustic waterways of Belgium aboard your Linssen canal boat. Nowhere do the waterways connect so many historic and interesting towns as in Belgium,...
Read More
GermanyGermany

07 Feb, 2016

Super User
Charter a Linssen motor yacht in Germany! Müritz and Berlin’s waterways, city – region – lake – canal – river. It has everything to stir...
Read More
SwitzerlandSwitzerland

09 Dec, 2021

Super User
It’s the land of three lakes: Neuchâtel, Bienne and Morat: The largest continuous area of lakes and rivers in Switzerland invites you to explore this...
Read More
United KingdomUnited Kingdom

07 Feb, 2016

Super User
Travel the Royal Thames on board your Linssen yacht For Linssen boaters, the historic town of Henley-on-Thames is located at an ideal distance from the...
Read More
FinlandFinland

06 Mar, 2016

Super User
Discover Finlands Lake Saimaa from your Linssen yacht. It‘s no wonder that Finland is called the ‘land of a thousand lakes‘, because there are so...
Read More

Quotes

Motorboat & Yachting (GB) sept 2016 -quote2

"The Linssen's steady motion is perfect for card games."

(Hugo Andreae, Motorboat & Yachting - September 2016)