Waar u aan boord van uw charterschip rekening mee moet houden bij het manoeuvreren in havens, in de ligplaats, aan een steiger of in een sluis aan moet denken is dat u eerst bedenkt wat het schip moet gaan doen en het stuur in die positie zet en dan pas gas geeft. Dan reageert het schip namelijk direct op de stand van het roer (het water wordt meteen onder een hoek weggeduwd waardoor het schip gaat draaien). Doet u het andersom, dus eerst gasgeven en dan draaien, dan is het schip al x meter verder voordat het gaat draaien en dan is het waarschijnlijk al te laat.

Eerst sturen, dan gas geven

U bent gewend om in een auto of ander voertuig op de weg te rijden. U stuurt, de auto reageert meteen. De neus van de auto beweegt precies waar u hem hebben wilt. U remt, de auto staat meteen stil en u zet ‘m op de handrem en de auto gaat niet meer van zijn plek…
Dat is op het water iets anders…

Op het water heeft u te maken met stroming, wind en golven die er voor zorgen dat het schip nooit helemaal stil ligt. Om maar helemaal niet te spreken van de handrem 😊. Waar u aan boord van uw charterschip rekening mee moet houden bij het manoeuvreren in havens, in de ligplaats, aan een steiger of in een sluis aan moet denken is dat u eerst bedenkt wat het schip moet gaan doen en het stuur in die positie zet en dan pas gas geeft. Dan reageert het schip namelijk direct op de stand van het roer (het water wordt meteen onder een hoek weggeduwd waardoor het schip gaat draaien). Doet u het andersom, dus eerst gasgeven en dan draaien, dan is het schip al x meter verder voordat het gaat draaien en dan is het waarschijnlijk al te laat.

Anderzijds moet u er ook voor zorgen dat u altijd weet in welke stand het stuurwiel en dus het roer staat. Wilt u rechtuit wegvaren maar heeft u het roer vol naar stuurboord staan? Dan zal het schip bij het gasgeven al meteen naar rechts bewegen.  

Hoe staat mijn roer?

Bij de meeste jachten zit in de displays een (digitale) roerstandaanwijzer. De rode en groene balken geven de stand van het roer aan. Rood: het stuur is naar bakboord gedraaid en het roer staat x graden naar bakboord; groen het stuur is naar stuurboord gedraaid en het roer staat x graden naar stuurboord.

Heet uw schip geen roerstandaanwijzer? Dan kunt u de positie zelf bepalen door eerst het stuur volledig naar links te draaien. Draai dan het stuur volledig naar rechts en tel het aantal omwentelingen. Draai daarna de helft daarvan terug naar links. Het stuur en het roer staan nu (ongeveer) recht/neutraal. 

Voorbeeld: Wegvaren bij een kade of langs een sluismuur

Als u met uw stuurboordzijde langs een kade, steiger of sluismuur ligt, kunt u niet wegvaren met het roer naar bakboord gedraaid. Het schip zal meteen beginnen te draaien en de achterzijde van het schip zal uitslaan naar rechts, waarschijnlijk tegen de kade/steiger.

Wanneer u een boeg- en hekschroef heeft, kunt u het schip van de kade wegduwen door beide schroeven naar bakboord te laten draaien. Het schip gaat nu dwars naar links van de kade af en daarna kunt u gas naar voren geven om weg te varen.

Een andere optie wanneer u alleen een boegschroef heeft is door het roer eerst naar stuurboord te draaien (maar nog GEEN gas geven). Dan de boegschroef even naar links laten gaan (let op de achterzijde van het schip) en daarna de gashandle naar voren te duwen. De boegschroef heeft de voorzijde van uw schip van de kade weggeduwd. Door daarna pas gas te geven, corrigeert het schip zich vanzelf doordat het roer naar rechts staat. Wellicht dat u dit 'truckje' nog een keer moet doen om ver genoeg van de kade af te komen.

Let wel: bij sterke wind of stroming kan het zijn dat deze methode niet werkt. Daarover later meer.

Downloads

Charter brochure 2024

Linssen Boating Holidays brochure 2024

   

Newsletter Anmeldung

Linssen Boating Holidays countries

NiederlandeNiederlande

07 Feb, 2016

Super User
Chartern Sie ein Linssen-Hausboot in den Niederlanden. Sie können eine Motoryacht von LBH an verschiedenen Standorten mieten: Friesland, Zeeland und Nordholland.
Read More
BelgienBelgien

07 Feb, 2016

Super User
Nirgends in der Welt werden so viele historisch interessante Städte durch Wasserstraßen verbunden wie in Belgien, Nordfrankreich und den südlichen Niederlanden.
Read More
DeutschlandDeutschland

07 Feb, 2016

Super User
Wo möchten Sie Ihre Linssen-Yacht in Deutschland chartern? Müritz und Berliner-Gewässer, Stadt – Land – See – Kanal – Fluss. Alles was das Wassersportherz begehrt....
Read More
SchweizSchweiz

09 Dec, 2021

Super User
Drei-Seen-Land; Lac de Neuchâtel (Neuenburgersee) – Lac de Bienne (Bielersee) – Lac de Morat (Murtensee): Das größte zusammenhängende Seen- und Flussgebiet der Schweiz lädt Sie...
Read More
GroßbritanienGroßbritanien

07 Feb, 2016

Super User
Entdecken Sie die königlichen Themse Die historische Stadt Henley-on-Thames befindet sich für Bootsreisende in idealer Entfernung zu den Hauptsehenswürdigkeiten Oxford und Windsor.Henley ist berühmt für...
Read More
FinnlandFinnland

06 Mar, 2016

Super User
Finnlands Saimaa-See. Bei den vielen Seen, die es in Finnland gibt, ist es nicht verwunderlich, dass das nordeuropäische Land auch das „Land der tausend Seen“...
Read More

Quotes

Basler Zeitung - 30.06.2016

"Das langsame Leben auf dem Canal du Midi. Edle Linssen-Yachten, richtige Schiffe, die auch auf dem Meer fahren können."

(Basler Zeitung - 30.06.2016)